Componist Kees Post

Als componist beweegt Kees Post zich in diverse muzikale richtingen: van 43 “klassieke” pianovariaties op een thema met groot respect voor Bach en Beethoven, tot werken voor viool en piano gebaseerd op folkore met modern klassieke invloeden, jazzcomposities voor pianotrio en vocale muziek met popinvloeden op teksten van dichters en schrijvers o.a. J.P.Rawie en F. Kafka en songs (reggae) op eigen teksten, ook door hemzelf uitgevoerd.

Improvisatie, contrapunt en classicisme zijn de belangrijkste uitgangspunten van zijn componeerstijl.

 

Muzikale bronnen:
Grote componisten van de vorige eeuw zoals Strawinsky, Prokofjef, Ravel, Kurt Weil en Bartok zijn een enorme inspiratiebron en voorbeeld voor hem als componist door de manier waarop zij folklore in hun muziek op heel persoonlijke wijze hebben verwerkt. Vooral de “denker” Igor Strawinsky met zijn abstract nieuw geluid en antiromantische houding heeft ook op hem een onuitwisbare impact gehad net zoals trouwens de hele muziekwereld van de 20e en 21e eeuw.

De atonale muziek van Arnold Schönberg en Anton Webern was een totaal nieuwe en schokkende ervaring voor hem en veranderde zijn denken over muziek.

Thelonious Monk en Charlie Parker beschouwt hij als de grootste componisten en improvisatoren van de vorige eeuw. Afrikaanse spontane improvisatiekunst hand in hand met de geniale structuren en harmonieën van Europese klassieke muziek van drie eeuwen lang: de Bebop.

De ritmische verfijning (swingfeel), vrije frasering en gebruik van ghostnotes is revolutionair.

De Amerikaanse componist Charles Ives beinvloedt zijn opvatting over componeren.
In de muziek van Ives gaan tonaliteit, atonalitet, populaire countrydeuntjes en vrij contrapunt hand in hand en het klink volstrekt natuurlijk. Zijn tweede vioolsonate is een juweel.

Hij word gefascineerd door het Egyptisch orkest van Um Kal’sum en zanger Abdel Halim Hafiz, door hun schitterende poëzie, modale stijl en vraag en antwoord spel. Muziek met eeuwenoude oorsprong.

De kennismaking met reggae in Ghana was voor hem een muzikale openbaring, omdat de bas een melodie speelt onder de leadzang. Ritmisch en melodisch heel geraffineerd. Dit vind je terug in de West-Afrikaanse muziektraditie en is wereldwijd verbreid in funk, soul, disco, R&B, house en dance.

Songwriters die hij bewondert en waar hij veel inspiratie uit put zijn: Bob Dylan, Randy Newman, Lou Reed, Jimi Hendrix, Bob Marley, Donny Hathaway, Joni Mitchell, Nina Simone en Paul Simon.