Over Kees Post

DSC_6256Kees Post wordt geboren 11-04-1955 te Groningen.

Op zijn 15e brengt zijn vader, die altsaxofoon speelt, hem de grondbeginselen van de muziek bij. Hij leert zichzelf orgel spelen op het gehoor en improviseert. Een jaar later stapt hij over op piano.

Volgt pianolessen en wordt op zijn 18e al aangenomen op het conservatorium van Groningen, waar hij in 1980 afstudeert als klassiek pianist. Tijdens zijn studie volgt hij ook hij muziekanalyse lessen van de Nederlandse componist Tristan Keuris, die hem briljant onderwijst in compositiestructuren.

Hij heeft grote passie voor barok en classicisme (Bach, Haydn, Mozart en Beethoven) en Amerikaanse folk en blues (Bob Dylan, John Lee Hooker en Jimi Hendrix).

In 1985 begint hij jazzimprovisatie te ontwikkelen door te luisteren naar platen van het beroemde Miles Davis kwintet met John Coltrane en trioplaten van pianisten als Bill Evans, Keith Jarrett, Herbie Hancock, Cecil Taylor en Ahmad Jamal.

Hij organiseert zelf jazzsessies in café De Spieghel in Groningen en treedt op met diverse formaties in verschillende muziekstijlen zoals, blues, rock, chanson, afrobeat, disco, funk, jazz, latin en avantgarde.

Tijdens live optredens gaat hij in zijn improvisaties muzikaal tot het uiterste en ziet de piano ook als slagwerkinstrument.

In 1986 treedt hij op als synthesizerbassist met het Groningse experimentele freefunk trio “Oximodo” in Het Bimhuis met o.a. gitarist Piet Jan de Bel en drummer Jeroen van Olphen. Een mix van funkritmes, geluidscollages van synthesizers en thema’s in de stijl van Ornette Coleman.

Hij wordt in 1987 door de stichting Jazz van Groningen onderscheiden met de “Henri de Wolff Jazzprijs” voor zijn uitzonderlijke vertolking van de muziek van Thelonious Monk, die zeer bepalend zal worden voor zijn muzikale ontwikkeling samen het melodisch fenomeen op altsaxofoon: Charlie Parker.

In 1988 geeft hij een duoconcert in de Oosterpoort in Groningen met de Amerikaanse drummer Joey Baron.

Van 1989 tot 1991 woont en werkt hij in Ghana als producer van de reggaeformatie Kente en maakt kennis met de masterdrummer van de band, die hem onderwijst in de West-Afrikaanse muziektraditie. Cd: Development plan.

In 1998 arrangeert hij de muziek van de Nederlandse king of jiddisch music: Leo Fuld. Originele arrangementen met invloeden uit Arabische muziek. De Londense krant: the Guardian prijst zijn treffende arrangementen van de cd: ‘’The legend” geproduceerd door Mohammed El Fers.

LIVE OPTREDENS
Hij heeft opgetreden met diverse formaties o.a in Nederland (Bimhuis, Jazzmarathon Groningen, North Sea Jazz festival) Belgie, Duitsland, Frankrijk, Rusland, Ghana (reggeaefestival) en de USA (Hartford Jazzfestival) met o.a. Joey Baron, Rick Margitza, Piet Jan de Bel, Adrain Longo, Joe Mensah, Time Bandits, Sebastiaan Kapteijn, Jeroen Vierdag, John Engels, RufusThomas, Lois Lane, Shirma Rouse, Patrick Verheij & Friends,  als solopianist, Jajy en zijn eigen Kees Post Trio.